LA MARIA I EN JORDI


Em dic Jordi i tinc 9 anys.
Ara us explicaré coses de la Maria
La Maria fa...
La Maria té...
...la Maria dorm amb el llum encès perquè té por. A la nit es desperta i crida la mama. De vegades es fa pipi però sempre diu que no ha estat ella.
Menja amb les mans i de vegades es menja la sopa amb la forquilla. Jo li ensenyo que la sopa es menja amb cullera i de vegades em fa cas. Ha de portar un pitet perquè li cau el menjar i s'embruta molt la roba.
De vegades es posa a riure i tot li fa gràcia. Però de vegades també plora i jo no sé què li passa i no sé com consolar-la perquè ella no ho sap explicar.
Algunes vegades quan plora, si li faig carícies es posa contenta i torna a riure.
Quan jo sóc a l'escola, diu la mama que em busca per tot arreu i si juguem no vol que jo guanyi i s'enfada si li dic que ha perdut. La mama l'ha d'ajudar a banyar-se i després de rentar-la li posa crema perquè té la pell molt fineta. Alguns dies quan li tira l'aigua per sobre s'enfada i llavors la mama es fica a la banyera amb ella i es banyen juntes.
Si sortim a passeig, com que ells no pot anar gaire de pressa hem d'anar poquet a poquet i s'encanta amb moltes coses. No pot anar sola perquè es perdria i sempre va agafada de la meva mà. A més a més com que no se l'entén gaire quan parla, l'hem de vigilar molt perquè si es perdés no sabria dir on viu. Si t'explica una cosa i no l'entens, de vegades s'enfada, i és perquè no s'adona que diu les paraules malament.
Jo la trobo una mica pesada perquè com que no vol estar sola, de vegades quan he de fer els deures i ella no para de dir coses i tocar-ho tot, m'enfado i la renyo. Però em passa de seguida perquè el papa i la mama em diuen que no ho fa expressament, que ella només vol estar amb mi perquè m'estima molt.
Quan ens mirem al mirall i fem ganyotes per riure, ella no es coneix.
I ja no sé què més explicar.

La Maria és la meva àvia i té Alzheimer.

Julita-1996

Educadora del Centre de dia Jardinets

 

 

 

FaLang translation system by Faboba